Kuyu Temel Hesabı Nasıl Yapılır

Bitişik nizam projelerde, hafriyat çıkarılmadan önce komşu parsellerin ve yolların kayma tehlikesinin ortadan kaldırılması için komşu binalar sağlama alınmaktadır. Komşu bina, yerinde temel oluşturularak sağlama alınır. Kuyu temel hesabı nasıl yapılır konusunda çalışmalar yapılır. Bu çalışmalar değişkenlik gösterir. Ancak genelde 3mX2.5m, 3mX1.75m, 3mX2.5m, 3mX1.5m olarak hesaplanır. Eğer bu çalışma 3mX1.5m ve sıralı atlamalı 15m cephe uzunluğu ile yapılırsa kuyu temel 5 kuyudan yapılır. Yani 1,3,5 ve 2,4 sırası izlenerek hafriyata hazır hale getirilir.

kuyu-temel-hesabi-nasil-yapilir

Projelerde genellikle fore kazık ve mini kazık yöntemleri kullanılarak temel sağlamlaştırılırdı. Artık günümüzde birçok inşaat firması kuyu temel uygulamasını tercih etmektedir. Fore kazık ve mini kazık makineleri arazi kısıtlılığı yüzünden artık çok fazla tercih edilmemektedir.

Kuyu temel neden tercih edilir?

  • Arazilerin çoğunun eğimli olması, kot farkının olması kuyu temel yönteminin daha çok tercih edilmesini sağlamıştır.
  • Kuyu temel yöntemi diğer fore kazık ve mini kazık yöntemine göre çok avantajlıdır.
  • Fore kazık ve mini kazık yönteminde araziden m2 azalması daha fazla yaşanırken kuyu temel yönteminde m2 azalması minimum düzeydedir.
  • Kuyu temel yönteminde diğer yöntemlere göre yer kaybının minimum düzeyde olmasının yanında kuyu temel maliyeti de en aza indirilmektedir.
  • Fore kazık ve mini kazık yönteminde projede bulunan perdenin yapılması arazide kayıp çok daha fazla yaşanır. Ancak kuyu temel yönteminde ekstra perde yapılmasına gerek olmadığı için arazide alan kaybı yaşanmaz.

Kuyu temeller fore kazık ve mini kazık makinelerinin giremediği, eğimli arazi, kot farkı bulunan arazilerde kullanılmasıdır. Tek dezavantajı ise yeraltı su izolasyonudur. Eğer zemin sert değil ve yeraltı su izolasyonu bakımından yetersiz yani yeraltı suyu fazla ise kuyu temel uygulaması yapılmaz.

İnşaat firmaları projelerine başlamadan önce muhakkak iksa yöntemlerini kullanmak zorundadır. Ekonomik ve daha pratik olması bakımından kuyu temel diğer adıyla kuyu perde hem maliyeti az hem de arazi alanında m2 kaybı yaşanmadığı için en çok tercih edilen iksa yöntemidir. Böylece özellikle eğimli arazi, kot farkı bulunan arsalarda kuyu temel yöntemi sıklıkla kullanılır.