Bina Güçlendirme Yönetmeliği
Binaların ömrünün uzaması, insan hayatını tehlikeye atmaması, yeni yapılacak binaların deprem etkisi altında kalmaması için Bina Güçlendirme Yönetmeliği esasları geçerli olmaktadır. Daha önceden inşaat yanındaki evler, binalarında herhangi bir problem olduğunda inşaatı sorumlu tutabiliyorlardı. Yargıtay’ın aldığı kararla birlikte deprem yönetmeliği çerçevesinde binasını güçlendirmeyen bina sakinleri artık yanlarında olabilecek inşaatta herhangi bir problem olduğunda inşaatı sorumlu tutamayacaklar.
Bina Güçlendirmek için neler yapılabilir?
- Bina güçlendirmek için ilk aşama riskli yapı tespiti yaptırmaktır. Eğer 15 günlük süre içinde herhangi bir itiraz gelmezse bina riskli yapı statüsüne girer. Eğer itiraz olursa Bakanlık ya da Üniversitelerin belirleyeceği teknik heyet tarafından bina tekrar incelemeye alınır.
- Riskli yapı raporu kesinleşince bina sakinlerinden birinin başvurusu ile SPK lisanlı olan değerleme şirketlerinden biri değerleme raporu alınmalıdır.
- Yapılacak toplantıda arsa payı 2/3 çoğunluk sağlandığında güçlendirme kararı için 4/5 çoğunluk gerekir.
- Kat malikleri tarafından güçlendirme projesi hazırlatılarak proje kapsamında imar ruhsatı alınmalıdır.
Ülkemizin deprem bölgesinde olması binaların güçlendirilmesi konusunda yasaların çıkmasına sebep olmuştur. Güçlendirme konusunda bazı yöntemler uygulanabilir. Bunlar arasında betonarme güçlendirme, çelik güçlendirme, yapısal onarım ya da karbon lifli polimer kullanılarak binanın güçlendirmesi yapılabilmektedir.
Betonarme güçlendirme, binanın taşıyıcı sistem özelliklerinin yetersiz kaldığı durumlarda sıkça kullanılan bir yöntemdir. Bu uygulamada yatay deprem perdeleri eklenebilir, kolon ve kirişlerde kesme, eğilme, eksenel yük kapasitesi gibi yetersizliklerde mantolama yapılabilir.
Çelik güçlendirme uygulaması ise yapılacak incelemeler sonucunda hasar sınırları belirlenir ve bina çelik ile güçlendirilir. Çelik güçlendirme uygulaması yapılırken uygulamayı yapacak firmanın konusunda uzman, deneyimli ve sertifika sahibi olması çok önemlidir.
Karbon lifli polimer güçlendirme yöntemi genellikle eski binalarda daha sık uygulanmaktadır. Karbon lifli polimer ile eksenel yük kapasitesi artırılır. Köprü, viyadük, tarihi binalar, dolgu duvarlar, fabrika ve okullar, idari binalar, havuz ve tüneller, ahşap ve çelik yapılarda da sıklıkla tercih edilir.
Yapısal onarım yönteminde döşeme ve kiriş sehimlerinin düzeltilmesi, beton pas paylarının yeniden kazandırılması, çatlamış elemanların onarılması yapısal onarım yönteminin birer parçasıdır.