Kuyu Temel Yapan Firmalar

Kuyu Temel Hangi Firmalarla Yapılır?

Günümüzde şehirleşmenin büyük ölçüde artması ve depremlerin sıklıkla yaşanması yüzünden inşaat firmaları inşaata başlarken arsa etrafındaki komşu parsellerin sağlamlaştırılması için farklı yöntemleri kullanmaya başladılar. Yapılacak inşaatta temellerin sağlamlaştırılması için fore kazık, mini kazık yönteminin yanında bir de kuyu temel yöntemi bulunmaktadır. Eğimli arazilerde, kot farkı bulunan arazilerde, sert zeminli ve yeraltı su izolasyonu yapılan arazilerde sıklıkla kullanılır. Kuyu temel yapan firmalar tarafından uygulanan yöntem hem maliyet açısından daha ekonomik hem de arazinin daha daralmaması açısından oldukça önemli ve sık kullanılan bir yöntemdir.

kuyu-temel-yapan-firmalar

Kuyu temel dezavantajları ve avantajları nelerdir?

  • Kuyu temel ile bina çukuruna otopark ya da depo ya da farklı bir bölüm yapılabilir.
  • Kuyu temel yapılırken doğaya ve diğer binalara zarar vermez.
  • Fore kazık, mini kazık yöntemlerindeki gibi m2 kaybı yaşanmaz, kayıp en az düzeydedir.
  • Kuyu temel perdeleri taşıyıcı perde görevini de gördüğü için ek bir maliyet gerektirmez.
  • Temel perde yüzeyleri fazladan maliyet gerektirmeden izolasyon çalışması yapılır.

Kuyu temelin avantajları kadar dezavantajları da vardır. Ancak dezavantajları, avantajlarından fazla değildir.

  • Kuyu temelin en büyük dezavantajı yeraltı su izolasyonudur.
  • Perde betonlar parçalanarak döküldüğünden ciddi anlamda soğuk derz sorunu yaratabilmektedir. Bunun için gerekli önlemlerin alınması gerekir.

Kuyu temel yapılırken bu konuda uzman ve deneyimli firmalarla çalışmak gerekir. Deneyimsiz, tecrübesiz kişilerle yapılacak uygulama ileride çok farklı sorunların ortaya çıkmasına sebep olacaktır. Bu yüzden kuyu temel yapan firmaları çok iyi araştırmalı ve deneyimli, bu konuda uzmanlaşmış ekipleri çalıştıran firmalardan destek alınmalıdır.

Kuyu temel, tek taraflı kalıplar kullanılarak yapılan bir uygulamadır. Arazi kazıldıkça perdo betonlar atılarak en son bodrum kata ulaşılır. Kuyu temele binecek olan radye temel oluşturulmuş olur. Yani önce perde yapılır sonra temel oluşturulur. Kuyu temel için tek taraflı kalıplar oluşturularak kalıba beton döküldüğünde ağaç tomruklarından, ağaç kütüklerinden toprak içine çakılarak kalıplar tutturularak statik yönden çektirme yapılan ankrajlar da sisteme katılır. İşlem sonunda kalıplar açılır ve betonarme duvar ortaya çıkmış olur.