Temel Yalıtımı Nasıl Yapılır
Temel Yalıtımı Nasıl Uygulanır?
Binalarda sadece konfor ve dış görünüm yanında temel yalıtımı da oldukça önemlidir. Yalıtım temelden başlayarak en son çatıda bitmelidir. Bu yüzden temel yalıtımı nasıl yapılır konusunda bilinçli davranmak ve basit yöntemlerle bunu çözümlemek gerekir. Binanın temelinden başlayarak çatısına kadar uygulanacak basit yöntemlerle yalıtımını gerçekleştirmek gerekir. Yalıtım uygulaması binanın temelinden yani çukurundan başlamalı ve çatısına kadar devam etmelidir.
Yalıtım çeşitleri nelerdir?
- Bohçalama yöntemi
- Hidrolik su yalıtımı
- Bodrum iç duvar rutubet yansıtıcı
- Drenaj
- Bodrum perdeleri, su, nem ve ısı yalıtımı
- Kat arası ses ve ısı yalıtımı
Bir bina temelinden başlanarak çatısına kadar koruma altına alınırsa hem temeli hem de binanın tamamı koruma altına alınmış olur ve binanın ömrü uzar. Bohçalama yöntemi binanın temelini ve bodrumunu su ve neme karşı korur. Temel çukuru kazılıp hafriyat çıkarıldıktan sonra üzerine 10-15 cm’lik mil kumu dökülerek silindir ile ezilir. Ezilen mil kumun üzeri su yalıtım membranı ile kaplandıktan sonra üzerinde yaklaşık 2.5cm’lik boşluk bırakılarak demir bağlanarak en son temel betonu dökülür.
Diğer bir temel yalıtım yöntemi olan hidrolik su yalıtımı ise temel betonu ile perde betonun birleştiği yerden perde beton büyüklüğünde plastik boru döşenerek uygulanır. Böylece beton aralarında kalan çamur vs. maddeler izole edilmiş olur. Hidrolik su yalıtımı sayesinde temel betonun üzerinde biriken ve betonlaşmayan perde ile temel arasında oluşacak su yolları kapanmış olur.
Bodrum iç duvar rutubet yansıtıcı, ufak bir ayrıntı olmasına rağmen bodrumdaki yıkama ve kaçak suların adeta düşmanıdır ve bu problemlere karşı uygulanan basit bir işlemdir. Drenaj ise temelin toprak altında oluşan buharlaşmaları toplayarak atmak amacıyla yapılan bir uygulamadır. Suyun toprak seviyesine çıkmasını önleyerek temel altında oluşan buharlaşma rögarlar aracılığı ile dışarı atılması sağlanır.
Temel yalıtımı yapılırken önemli olan kullanılan malzemeler yanında uygulama işçiliğinin de çok önemi vardır. Bu yüzden temel yalıtımı konusunda bilinçli olmayan, tecrübesi ya da uzmanlığı olmayan kişiler tarafından uygulanması binaya yarardan çok zarar getirir. Bu yüzden temel yalıtımı yaptırırken muhakkak konusunda uzman ve deneyimli kişilerden destek almak önemli bir konudur.